στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης του Σχεδίου Νόμου «Εκσυγχρονισμός της Εξωτερικής Πολιτικής: Οργανισμός Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και άλλες διατάξεις»
Παραθέτουμε προς ενημέρωση σας τις απόψεις του Συλλόγου Μηχανικών Επικοινωνιών Πληροφορικής του Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα των Μετατάξεων και της δυνατότητας άσκησης διευθυντικών καθηκόντων στην ΣΤ2 Διεύθυνση Πληροφορικής, όπως αυτές εκφράσθηκαν στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης του Σχεδίου Νόμου «Εκσυγχρονισμός της Εξωτερικής Πολιτικής: Οργανισμός Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και άλλες διατάξεις».
http://www.opengov.gr/ypex/?p=292#comment-254
http://www.opengov.gr/ypex/?p=292#comment-253
O «εκσυγχρονισμός» του Υπουργείου Εξωτερικών περνάει μέσα από το άνοιγμα των μετατάξεων στο Κλάδο Επικοινωνιών Πληροφορικής, με παράλληλη υποβάθμιση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων του. Θεωρούμε ότι οι μετατάξεις δεν έχουν σκοπό να επιλύσουν το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αλλά να αποτελέσουν πεδίο προεκλογικών υποσχέσεων για είσοδο στο ΥΠΕΞ υπαλλήλων μειωμένων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, παρακάμπτοντας την απαιτητική, πολυήμερη και πολυεπίπεδη διαγωνιστική διαδικασία με την οποία έχουν προσληφθεί οι υπηρετούντες υπάλληλοι.
Παράλληλα, το νέο «εκσυγχρονισμένο» Υπουργείο Εξωτερικών θα αποτελεί την μοναδική περίπτωση στην Δημόσια Διοίκηση, όπου μία Διεύθυνση Πληροφορικής με μεγάλα και κρίσιμης σημασίας εθνικά πληροφοριακά συστήματα διοικείται από υπαλλήλους που δεν έχουν καμία εξειδίκευση ή τυπικά προσόντα που να πλησιάζουν ως προς το αντικείμενο, σε αντίθεση με το άρθρο 34 παρ. 2 του ν.3979/2011 για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Το Σχέδιο Νόμου δεν επιτρέπει στους υπαλλήλους του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής να καταλαμβάνουν την θέση του Προϊστάμενου της ΣΤ2 Διεύθυνσης Μηχανογράφησης, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής. Το αντιφατικό είναι ότι Ο Κλάδος Επικοινωνιών και Πληροφορικής απαρτίζεται από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υψηλά καταρτισμένους, με ειδικές γνώσεις και δεξιότητες, ικανούς να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα σύνθετα προβλήματα της Πληροφορικής. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών διαθέτουν σχετικούς με το αντικείμενο μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους και είναι σε θέση πέραν από τα αμιγώς τεχνικά θέματα, να επιληφθούν επί θεμάτων διοίκησης πληροφορικής.
Το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου είναι αναχρονιστικό και δεν έχει σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Ελπίζουμε ότι δεν θα χαθεί άλλη μια χρυσή ευκαιρία εκσυγχρονισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, σε μια εποχή που η γεωπολιτική αξία κάθε σημείου στον παγκόσμιο χάρτη δεν καθορίζεται μόνο από τις εμπορικές οδούς ή το φυσικό πλούτο αλλά και από τη διέλευση, επεξεργασία και αποθήκευση της πληροφορίας.
Έχουμε online 2 επισκέπτες και 0 μέλη.